2011. aasta puud on jalakas ja künnapuu

09.01.2011
Ajakirja "Eesti Loodus" toimetus valis viimasena kodumaistest puuliikidest aasta puudeks jalaka ja künnapuu. Esimene aasta puu, kadakas,  valiti 1996. aastal ning paistab, kas edaspidi saavad tähelepanu taas juba seda nimetust kord kandnud  liigid, või võetakse ette ka kodumaised põõsad.

Jalakas ja künnapuu on suhteliselt sarnased puud. Nad kuuluvad jalakate perekonda Ulmus.  Mõlemaid on suurem tõenäosus kohata pigem parkides kui metsas. Jalaka leht on karedam ja sümmeetrilisem kui künnapuul, ent ka kogenud metsamehel on sageli keeruline neil liikidel vahet teha.

Jalakate puit on väga tugev ning ilusa tumeda süüga. Paari tuhande aasta eest, kui kliima meil soojem oli, kasvas jalakaid metsapuudena rohkesti. Vahepeal on jalakatele meeldivad viljakad mullad põllumaaks muudetud ning pisut pirtsakate liikidena on jalakas ja künnapuu jäänud eeskätt pargipuudeks. Sageli ei taheta jalakat koduaias kasvatada, kuna varasuvel valmiv ohter viljasaak kipub koduõue prahistama. Samas on needsamad lapikud viljad röstituna mõnusaks suupisteks.

Künnapuu on meil kaitsealune liik, jalakas aga ka mitmete eri vormidena tuttavam. Meeldejääv on jalaka leinavorm väätivate elastsete okste ja vihmavarju-kujuga. Igatahes tähendab aasta puu nominatsioon, et neist kaunitest puudest tänavu rohkem juttu on ning seega nad ka meile kõigile tuttavamaks saavad.

Soovin uudiskirja E-posti aadressile