Traditsioonilised Sagadi öömuuseumid juulikuu kolmapäeviti
Lisaks on sel aastal avatud igal õhtul, kuni loengu alguseni, ka metsamuuseum.
7. juuli
Loeng
„Põõsa taha pissile ehk hügieeniolud maal 100 aastat tagasi”, lektor Heiki Pärdi
100 aasta tagused hügieeniolud tunduvad tänapäeva inimesele pehmelt
öeldes pentsikud. Küsimustele, kuidas ja kus rahuldati oma loomulikke
vajadusi, kui tihti ja kuidas ennast pesti ja miks seda kõike just nii
tehti, annab vastuse Eesti Vabaõhumuuseumi teadusdirektor Heiki Pärdi
Kontsert
Birgit Varjun, Rene Puura klaveril ja Indrek Varend saksofonil.
14. juuli
Loeng
„Restaureerimine Eestis viimase 50 aasta jooksul – untsuminekud ja saavutused”, lektot Matis Rodin
Viimase 50 aasta jooksul on Eestis restaureeritud hulk mõisaid,
kirikuid, linnuseid ja muid hooneid. Kuidas see kõik võimalikuks sai,
mis läks aia taha, mida tehti valesti ning mida võib pidada
suurepärasteks saavutusteks? Mis on restaureeritud võimalikult
originaalilähedaselt ja mis on vaba fantaasialend? Sellest räägib meile
Eesti Arhitektuurimuuseumi teadur Matis Rodin
Kontsert
Erkki Reimann, kava akustilise kitarriga.
21. juuli
Loeng
„Kinnisvaraäri mõisa moodi ehk kuidas mõisnikud eestlastele 19. sajandil talusid päriseks müüsid”, lektor Kersti Lust
19. sajandit, kui eestlasest pärisorjast sai päriskoha omanik, võib
pidada üheks murrangulisemaks Eesti ajaloos. Kas kõik oli ikka nii ilus
ja palju üldse oli eesti matsil sõnaõigust mõisnikult talu ostes või
palju mõisnik talupoega selle käigus kooris, sellele annab vastuse
Kersti Lust Eesti Rahvusarhiivist
Kontsert
Vanamuusika ansambel Da camera e da chiesa Moskvast.
Kunstiline juht ja solist viiulivirtuoos Viktor Felitsiant, klaveril
Margarita Felitsiant, solistid Valeria Golovko (sopran) ja Nadežda
Panfjorova (metsosopran). Kavas: Händel, Bach, Vivaldi.
28. juuli
Loeng
„Baltisaksa aiandusest ja söögilaua uuendamisest 19. sajandil”, lektor Ulrike Plath
Baltisaksa aiandus oli kahtlemata teenäitaja eestlastele oma aianduse
välja arendamiseks. Mida kõike siis mõisaaias kasvatati, kuidas seda
tehti ja mis sellest jõudis uudsena toidulauale ja mis kujul ning
kuidas olid aiandusega lood Sagadi mõisas, sellest räägib Underi ja
Tuglase Kirjanduskeskuse vanemteadur Ulrike Plath
Kontsert
Bonzo.